Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Magyar mesevilág képes leírás - Mitológia - mesék, mondák, legendák.tlap.hu
részletek »

Magyar mesevilág - Mitológia - mesék, mondák, legendák.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: mitologia.tlap.hu » Magyar mesevilág
Keresés
Találatok száma - 4 db
A csodaszarvas - Nimród, Hunor és Magor apja

A csodaszarvas - Nimród, Hunor és Magor apja

Hol volt, hol nem volt, messze keleten volt, volt egy híres, hatalmas fejedelem. Tudom, hallottátok hírét, nevét: Nimród volt a neve. Ennek előtte sok ezer esztendővel élt ez a Nimród, de híre fennmaradt. Mert Nimród volt az apja Hunornak és Magyarnak, annak a két dali szép vitéznek, akiknek maradvái* a hunok és magyarok. Tudjátok-e, miről volt híres Nimród fejedelem? Arról, hogy abban az időben, de még azelőtt is, de még azután is, nem volt emberfia, aki úgy értse s úgy szeresse a vadászatot, mint ő. Így hallottam én a nagyapámtól, a nagyapám is a nagyapjától. Reggel, ha fölkelt, s eligazgatta országának mindenféle dolgát, nyakába vetette a nyilát, fölkapott a paripájára, vágtatott, mint a sebes szél, még annál is sebesebben, hegyeken-völgyeken, árkon-bokron keresztül, s lóhátról lőtte le a repülő madarat. Amely madárra ő ráfogta a nyilát, nem énekelt, nem röpült az többé. Nimród egymagában szeretett vadászni, de amint a fiai egy kicsit fölcseperedtek, vitte ezeket is magával. Különösen a két idősebb: Hunor és Magyar mindég ott nyargaltak az oldalán, s próbálgatták ők is röptében lelőni a madarakat.

A Hévízi-tó legendái

A Hévízi-tó legendái

Magyarország egyik büszkesége, a Hévízi-tó, mely Európa legnagyobb melegvizes, gyógyító erejű tava. A több mint 4 ha-os tavat egy 50 ha-os véderdő veszi körül, ahol már egy séta is gyógyító hatású lehet. A Hévízi-tó keletkezéséről és gyógyító erejéről több legenda is kering.

Csillagképek

Csillagképek

Már harmadik éve, hogy a Studiolum a Kalocsai Főszékesegyházi Könyvtárral - az ország egyik leggazdagabb régi könyvtárával - közösen minden karácsonyra kiad egy-egy különösen szép és fontos középkori kéziratot vagy reneszánsz ősnyomtatványt a könyvtár gyűjteményéből. Tavaly év végén Gaius Iulius Hyginusnak, Augustus császár könyvtárosának De Astronomica, azaz A csillagokról szóló könyvét publikáltuk, amelyből a könyvtár több kiadást is őriz. Az első nyomtatott kiadás 1475-ben jelent meg Ferrarában, de ebben még nem voltak képek. A Hyginus által leírt negyven csillagképet és hét bolygót Erhard Ratdolt tíz évvel későbbi velencei kiadása ábrázolta először fametszeteken, s ezek alapján készültek a mű legszebb 15. századi változatának, Thomas de Blavis 1488-as velencei kiadásának képei is. Ez utóbbit választottuk. A DVD a mű teljes facsimiléje és a latin szöveg kereshető átírása mellett végig jelöli ennek a korai szövegváltozatnak az eltéréseit az 1983-as kritikai kiadástól. Ezenkívül minden kép mellé odatettük az 1535-ös bázeli kiadás megfelelő reneszánsz metszetét is. Az illusztrációnak ez az illusztrációja különös időutazás.

Ezotéria magazin hírek
Az új kínai holdújévhez új szerelmi horoszkóp, mely utat mutat 2014-ben párkapcsolatodban
Az új kínai holdújévhez új szerelmi... Még pár óra és elkezdődik a Ló éve. A kínai holdújév alkalmával szerelmi horoszkópot állítottunk össze, melynek időzítése nem is lehetne aktuálisabb. Sokan ismerik és hisznek a kínai horoszkópokban, melyek még a kételkedőknek is nyújtanak sok-sok értékes, megfontolandó útmutatást párkapcsolatukhoz. Patkány: A Patkány típus ebben az évben több kalandot tudhat...
Angyal tanfolyam története 2013 március 15
Angyal tanfolyam története 2013 március 15 A leírt történettel szeretném bemutatni, hogy aminek létre kell jönnie, az milyen...
A Dalai láma Prágában: az imádság nagyon fontos dolog, de a világ számára a tettek fontosabbak
A Dalai láma Prágában: az imádság... A dalai láma szerint a 20. század a vérontás és az erőszak százada volt. Az új...
Magyar tündér mitológia

Magyar tündér mitológia

Régen tündérek lakták az egész Földet, de mára csak Székelyföldön, Kolozsvártól Kovásznáig tartja magát néhány tündérvár, Rapsóné, Firtos, Tartód és Tündér Ilona vára. Északról a kolozsvári dombok és a Maros folyó határolja országukat, délről pedig a Bodzafordulói-hegyek és az Olt folyó óvja területüket. Kicsire zsugorodott Tündérország védi a Földet, hogy a Pokolsár, Duromó birodalma ne terjedjen tovább, mely már egész Brassóig kiterjedt. A Pokolsár bűzös mocsara, mind több és több helyen tőr magának utat a Föld felszínén, hogy a mélybe rántson minden élőt. Tündér Ilona vára recseg-ropog a Pokolsár közvetlen szomszédságában, s Rapsóné macskává és kakassá változtatott táltosai éjjel-nappal hordják vissza a lehullott köveket, hogy a vár össze ne dőljön. Azt hiszed kedves Olvasó, hogy valami gyermeteg tündérmesébe invitállak. Hát, tévedsz! Erdélyt Mátyás király óta Tündérországnak hívják. A térképen, a mai térképen is megtalálod a tündérek várát, patakját, az óriások hegyét és a Pokolsárt. Bármikor elmehetsz oda, nemcsak most. Tündérország létező hús-vér valóság.

Tuti menü