Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Inka képes leírás - Mitológia - mesék, mondák, legendák.tlap.hu
részletek »

Inka - Mitológia - mesék, mondák, legendák.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: mitologia.tlap.hu » Inka
Keresés
Találatok száma - 6 db
Fantasy Art: Inka istenek

Fantasy Art: Inka istenek

Az inkák a Nap gyermekeinek gondolták magukat és a természet isteneit imádták. Az ókori görögökhöz hasonlóan ők is úgy tartották, hogy az istenek képesek segíteni, vagy büntetni őket. 19 inka isten Apocatequil-től Viracocha-ig és képek a tovább gomb után. Apocatequil - a villámlás istene. Catequil - a viharok istene. Úgy tartották úgy okoz vihart, hogy a kalapácsával lesújt a felhőkre. Chasca - a Hajnal éa az Alkonyat istennője. Gyönyörű, hullámos hajú, hajadon lányként ábrázolják. A Vénuszhoz kötik és a napisten, Inti, szolgálatában áll. Emellett a fiatal szüzek védelmezője is. Copacati - a tavak istennője. Őt főleg a Titicaca-tó közelében lévő Tiahuanacon imádták. Sokszor egy kígyóval szimbolizálják. Inka - a Nap fia volt. Védelmező fétisét (kőmásolatát) az indián mindig magánál hordta, ezeket kultikus tisztelet övezte. Inti - a Nap, az inka dinasztia őse, a birodalom istene. Tisztelete összemosódott fiának, Inkának kultuszával. Az inka uralkodók politikai okokból tették főistenné, így ők is osztoztak isteni jellegében, és a hatalmuk is nagyobbá vált.

Indiánok Dél-Amerikában

Indiánok Dél-Amerikában

Az inka korszak fénykora rövid életű volt, mintegy száz évre terjedt, - a spa­nyol hódítók virágzása teljében törték meg 1532-ben - de szervezettségben, társa­dalmi szerkezetében a legfejlettebb az összes magas fokú indián kultúrák között. Felépítése az ún. piramisrendszeren alapult, amely azt jelentette, hogy minden tíz csa­lád egy főt választott, ezek közül minden tíz egy elöljárót stb., egészen a császárig. A Sapa-Inka mindenek ura volt, alig korlátozott politikai hatalommal irányította a gazda­sági és társadalmi életet, egységes nyelvet és vallást kényszerített a soknyelvű és -műveltségű alattvalókra. Az inkák gazdasági életének alapja a földművelés volt. Bámulatos teraszos gaz­dálkodást folytattak az Andok lejtőin. Ismerték a mesterséges öntözést és trágyázást. Kukoricát, burgonyát, babféléket, földimogyorót, maniókát, édesburgonyát, gyapotot, kokát, quinoát termesztettek. Háziállataik között több lámaféle volt: a láma, az alkapa és a guanakó. Technikai ismereteik kezdetlegességére vall, hogy többnyire az ősi kőszerszá­mokat használták, de később rézből, bronzból, aranyból, ezüstből is készítettek külön­féle tárgyakat, építészetük ennek ellenére bámulatosan fejlett volt.

Inka mitológia - Wikipédia

Inka mitológia - Wikipédia

Az inkák nézete szerint az ember kötelessége a természet megőrzése és megvédése. E szerint szükséges az emberek és a természet közötti kölcsönösség fenntartása. Viracocha - az égi atya az inkák főistene, a teremtő. Kíséretében gyakran ott találjuk az átalakító hőst, aki kiteljesíti az isten művét és megtanítja az embereket a műveltség alapjaira. A világot először óriásokkal népesítette be. Elpusztítva őket megalkotta az embereket, az eget és a szivárványt. Intiilapa - a mennydörgés, a jégeső, a záporeső istene. Különös tisztelet övezte. Inti - a Nap, az inka dinasztia őse, a birodalom istene. Tisztelete összemosódott fiának, Inkának kultuszával. Az inka uralkodók politikai okokból tették főistenné, így ők is osztoztak isteni jellegében, és a hatalmuk is nagyobbá vált. A téli napforduló szertartásán Intit jelképesen az Intihuatana oszlophoz kötözték, így biztosítván visszatérését a következő évben. Az Inti tiszteletére rendezett ünnepségeken gyakori volt az állat és gyermekáldozat. Mama Quilla - a Hold istennője, a Nap nővére és hitvese. Kísérőit a bolygók és a csillagok képezték (a Vénusz kivételével, amely maga is istennő volt). Inka - a Nap fia, isten volt.

Ezotéria magazin hírek
Az új kínai holdújévhez új szerelmi horoszkóp, mely utat mutat 2014-ben párkapcsolatodban
Az új kínai holdújévhez új szerelmi... Még pár óra és elkezdődik a Ló éve. A kínai holdújév alkalmával szerelmi horoszkópot állítottunk össze, melynek időzítése nem is lehetne aktuálisabb. Sokan ismerik és hisznek a kínai horoszkópokban, melyek még a kételkedőknek is nyújtanak sok-sok értékes, megfontolandó útmutatást párkapcsolatukhoz. Patkány: A Patkány típus ebben az évben több kalandot tudhat...
Angyal tanfolyam története 2013 március 15
Angyal tanfolyam története 2013 március 15 A leírt történettel szeretném bemutatni, hogy aminek létre kell jönnie, az milyen...
A Dalai láma Prágában: az imádság nagyon fontos dolog, de a világ számára a tettek fontosabbak
A Dalai láma Prágában: az imádság... A dalai láma szerint a 20. század a vérontás és az erőszak százada volt. Az új...
Inka ősmonda

Inka ősmonda

A kőóriások A világ keletkezése előtti időben élt egy isten, akinek a neve Virakocsa volt. Õ teremtette az első földet. Még nem volt sem, nap sem hold, sem csillagok nem léteztek. Virakocsa óriásokat faragott és festett, de mielőtt életet lehelt volna beléjük, hosszasan tűnődött, helyes-e , ha magánál nagyobb termetű lényekkel népesíti be a Földet. Végül összezúzta őket, és újra neki látott. Ezentúl vigyázott, hogy csak akkora embereket formázzon, mint amilyen ő maga is volt. Élete lehelt beléjük, majd így szólt hozzájuk: - soha ne feledkezzetek meg arról, hogy tisztelnetek kell engem. Legyetek becsületesek, szorgalmasak és jók, különben elpusztítalak benneteket! Ideig-óráig az emberek követték Virakocsa parancsait, lassanként azonban mindent elfelejtettek, még az isten létezését is. Virakocsa haragra gerjedt. Nem bírta tovább nézni az emberek viselkedését. Megátkozta őket úgy, amint ígérte: egyesek kővé változtak, másokat a föld nyelt el. Végül , hogy ennek az átok sújtotta életnek még a nyomait is eltüntesse, özönvizet bocsájtott a földre, amelyben minden elpusztult. Csupán három szolgát tartott meg, hogy azok segédkezzenek neki a világ újrateremtésében.

Karl May  Az inka öröksége

Karl May Az inka öröksége

Kikiáltók rohantak keresztül-kasul Buenos Aires sakktáblára emlékeztető utcáin, a ruhájukat díszítő tarka szalagok vígan röpködtek a szélben. - Corrida de toros! Corrida de toros! - kiáltották izgatottan. Corrida de toros - napok óta erről cikkeztek az újságok. Corrida de toros - erről beszélgettek az emberek úton-útfélen. Ettől a három szótól, mely bikaviadalt jelent, mámoros lelkesedésre gyullad minden férfi és nő, öreg és fiatal, kinek ereiben spanyol vér csörgedezik. Fütyülnek minden ellenvetésre, mellyel a hozzá nem értő idegen ezt a nemzeti mulatságot bírálgatni merészeli. Kegyetlen szórakozás? Igaz. Durva és embertelen? Igen, igen. Állatkínzás? Hát persze. A vérbeli spanyol mégis ott tolong az aréna pénztára előtt, hogy jegyét biztosítsa. És amikor bejutott, teli torokkal üvöltözik minden izgalmas jelenet láttán, s ha egy felbőszült bika felhasítja valamelyik ló oldalát, vagy szarvával felnyársalja a vakmerő torreádort, a közönség tombol örömében. Végre megint corrida de toros! Buenos Airesnek már régen nem volt része benne. Az urak és hölgyek alig emlékeznek rá, mikor is hallották utoljára a bikák ordítását...

Kicsomagolt inkák

Kicsomagolt inkák

Sok vizsgált múmia olyan kultúrából származik, amelynek nincsenek írásos emlékei, így mi - a kutatók által készített endoszkópos- és röntgenképek segítségével - sok mindent megtudhatunk mindennapi életükről, munkájukról, olykor még jellegzetes ételeikről is. A múmiák olyanok, mint az időburkok. Nagyon sok mindent megtaníthatnak nekünk az 500 évvel ezelőtti életről. De túl gyorsan veszítjük el őket. Az inkák törékeny örökséget hagytak ránk, de minden megmentett darabbal, minden lefejtett réteggel újra életre kel a múlt. Az Andok népe mai is elődei nyomdokán jár. Mindenütt ott vannak őseik maradványai, az egykori nagy birodalom emlékei. Az Andokban élő emberek mostanában egyre növekvő büszkeséggel szemlélik mindazt, amit ősapáik képesek voltak megteremteni. Elképesztő dolgokat vittek végbe. Ez a legnagyobb birodalom, amit ismerünk a nyugati féltekén, és nagyon sok mindent kell még megtanulnunk róluk. Annak alapján, amit most tudunk, ez volt a történelem egyik leginkább figyelemreméltó fejezete. Nincs még hatszáz éve, hogy az inkák népe csak egyike volt a számos, ezen az ősi földön élő bennszülött törzsnek.

Tuti menü