Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Etruszk képes leírás - Mitológia - mesék, mondák, legendák.tlap.hu
részletek »

Etruszk - Mitológia - mesék, mondák, legendák.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: mitologia.tlap.hu » Etruszk
Keresés
Találatok száma - 3 db
A szőlőtermesztés történelme

A szőlőtermesztés történelme

A későbbiekben a szőlőkultúra Itália földjén is virágzásnak indult. Az Ie. 6. századtól az itáliai szőlőtermesztés lendületesen fejlődött, és rövidesen a mezőgazdaság egyik legfontosabb ágává lett.A rómaiak (latinok) és az etruszkok története Itália földjén eléggé párhuzamosan alakult. Különösen kezdetben Ie. 750-ben jöttek létre az első etruszk közösségek és Ie. 750-ben alapította Romulus Rómát. A latinoknak és az etruszkoknak a szőlőkultúra fejlődésére és a borkészítésre való hatása azért különbözik. A szőlő- és borkultúra történetébe Róma második királya, Numa Pompilius is (715-673 Ie.) beírta a nevét. A népnek a görögök szerinti szőlőművelésre, főleg a rendszeres metszésre kényszerítése céljából elrendelte, hogy az isteneknek csak metszett szőlőről származó borral szabad áldozni. Ez a vallási kultusz hatott a szőlőtermesztési eljárások fejlődésére. A szőlőültetvények művelésének az elhanyagolása miatt a plebejusok elveszíthették szavazati jogukat, a szenátorokat törölték a lajstromból, s a lovagokat megfosztották a lovuktól. (Gellius 130-175.) A rómaiak átvették a görögök szőlőkultúráját, de hatása volt rájuk az etruszk szőlőkultúrának is.

Föníciai és etruszk művészet

Föníciai és etruszk művészet

Történelmi háttér Az I.e. II-I. évezred fordulóján Itáliában több néptörzs telepedett meg. A déli területeket - Campania, Szicília - az I.e. VIII. század folyamán a görög telepesek, az északnyugati partvidéket az etruszkok foglaták el. A két terület között latin és más törzsek telepedtek le. Az I.e. VII-V. század között az etruszkok uralma alatt állt csaknem egész Közép-Itália (másnéven Etruria). Kultúrájuk a görög befolyás alatt alakult ki. Írásukat nagyrészt a görörgöktől vették át. Tizenkettes számrendszert használtak. A tudományok közül a gyógyásztot és a csillagászatot művelték. Fontos szerepet játszott a halottak kultusza. A sírok falfestményei a földi és a túlvilági életből, és az etruszk mitológiából vett jeleneteket ábrázoltak. Szobrászat Égetett, máz nélküli agyagból (terrakottából), színes festékkel készültek. Bronzból is készítettek szobrokat Jellemző: kissé merev, de plasztikus ábrázolás. Az építészet fő jellemzője: Kő alapra építkeztek közvetlenül, vulkanikus eredetű faragott kövekből. Az etruszk templom és lakoóház a római építészet számára mintaképül szolgált. (fedtlen atrium) Építőanyagok: kő, fa, agyag. Épületszerkezetek: álboltozatos lefedés (síroknál)

The Etruscan League of 12

The Etruscan League of 12

According to legend, the Etruscan League of 12 cities was founded by two Lydian noblemen; Tarchun and his brother Tyrrhenus. Tarchun lent his name to the city of Tarchna, or Roman Tarquinnii. Tyrrhenus gave his name to the Tyrrhenians - the alternative name for the Etruscans. Although there is no total consensus on which cities were in the league, the following list may be close to the mark: Arretium (Arezzo), Caisra (Caere or modern Cerveteri), Clevsin,(Clusium or modern Chiusi), Curtun (modern Cortona, Perusna (Perugia), Pupluna (Populonia), Veii, Tarchna (Tarquinii or modern Tarquinia-Corneto), Vetluna (Vetulonia), Felathri (Volaterrae or modern Volterra), Velzna (Volsinii or modern day Bolsena), and Velch (Vulci or modern day Volci). Some modern authors include Rusellae. The league was mostly an economic and religious league, or a loose confederation, similar to the Greek states. During the later imperial times when Etruria was just one of many regions controlled by Rome, the number of cities in the league increased by three. This is noted on many later Grave stones from the 2nd Century onwards. According to Livy, the twelve city states met once a year at the Fanum Voltumna...

Tuti menü